Er is wellicht geen betere combinatie dan die van zonnepanelen en elektrische auto’s. Beide opwindende technologieën vertegenwoordigen een grote verschuiving in hoe bepaalde dingen voor een lange tijd plaatsvonden. Samen zorgen ze immers voor een revolutie in zelfredzaamheid en dragen ze ook nog eens bij aan een betere en groenere toekomst voor iedereen!
Waarom beide technologieën een topcombinatie zijn
De moderne elektrische voertuigen (EV’s) zijn een stuk efficiënter en goedkoper dan de auto’s die op brandstof rijden. Ze zijn ook niet gevoelig voor de enorme schommelingen in de brandstofprijzen die we de afgelopen jaren hebben waargenomen.
Het overstappen op zonne-energie laat ons daarnaast zien dat het rijden met deze elektrische auto’s nog goedkoper wordt als je de batterij ervan met zonnepanelen op het dak vult. Bovendien verkleint het koppelen van een elektrische auto met zonnepanelen jouw ecologische voetafdruk enorm!
Waarom jij je elektrische auto met zonnepanelen wilt opladen
De belangrijkste reden om je EV met zonnepanelen (thuis of op de zaak) op te laden is vrij eenvoudig: het is immers de goedkoopste en schoonste manier om een motorvoertuig van energie te voorzien. Het overstappen op een elektrische auto betekent direct al dat jij de CO2-uitstoot aangenaam verlaagt door de behoefte aan een brandstof te elimineren. De elektriciteit van een standaard elektriciteitsnet komt veelal nog steeds grotendeels uit aardgas en kolen.
Het plaatsen van slechts een handvol zonnepanelen op jouw dak is gelukkig genoeg om via je Zappi V2.1
laadpaal voldoende energie te leveren om je EV op te laden.
Het thuis opladen met zonne-energie
Als jij bij jou thuis graag een zonnepanelen systeem wilt installeren, dan moet je ofwel wat contant geld opzij leggen of hiervoor een lening/leasecontract afsluiten. Dat zijn geen kleine bedragen, maar je kunt het vergelijken met de kosten voor het betalen van elektriciteit voor de komende 25 jaar. Door jouw energiebron (de gratis zonne-energie) voor de komende 25 jaar te garanderen, bespaar je zonder twijfel een hoop geld op het opladen van elektrische voertuigen.
Heb je dan ook een thuisaccu nodig?
Veel mensen maken zich zorgen dat ze een thuisbatterij (thuisaccu) nodig hebben om de zonne-energie in op te slaan. Die is nodig als ze hun elektrische auto op een later tijdstip willen opladen. We vertellen je hier nu dat dit niet (altijd) nodig is en het misschien ook niet eens bijzonder praktisch is.
Ten eerste hoef je niet vaak de volle accu van je EV in één keer op te laden. Ten tweede krijg je waarschijnlijk additionele voordelen bij het plaatsen van zonnepanelen. Dankzij de elektriciteit die jouw zonnepanelen genereren, transformeer je jezelf eigenlijk ook in een energieaanbieder. Dat vindt telkens plaats wanneer jouw zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat ogenblik verbruikt. Dit overschot aan energie wordt vervolgens automatisch aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit fenomeen wordt ook wel ‘teruglevering’ genoemd.
Dus kun jij wanneer je jouw elektrische auto op een ander tijdstip na zonsondergang oplaadt, min of meer voor hetzelfde bedrag stroom van je elektriciteitsleverancier afnemen. Dit functioneert zo vergelijkbaar als een thuisaccu.
Hoe een EV met zonne-energie op te laden
Nu je weet waarom ook jij een elektrische auto beter met zonnepanelen kunt opladen, volgt hieronder nog wat beknopte informatie over hoe jij dit kunt doen. Om er zo niet alleen zeker van te zijn dat jij het juiste aantal zonnepanelen op je dak plaatst, maar ook om de beste waarde voor op de lange termijn te krijgen.
Dit zijn de belangrijkste stappen om zonnepanelen te gebruiken om je EV op te laden:
Stap 1: Bepaal hoeveel kWh je voor jouw EV en rijgedrag nodig hebt
Stap 2: Zoek uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om die kWh op te wekken
Stap 3: Schaf de zonne-apparatuur aan die zoveel elektriciteit kan opwekken
Stap 4: Koop een Zappi V2.1 type 2 laadpaal
Stap 5: Geniet nu volop van jouw schone energieopwekking!
Denk je ook niet dat het nu de hoogste tijd is om slim om te gaan met het opladen via zonne-energie? Zo werk je voor een duurzame toekomst die uiteindelijk ook nog eens voordelig in je portemonnee uitpakt.